Isles of Scilly, Påsken 2010

St.Martin's

Det finnes en øygruppe, mindre enn en dagsreise fra Norge, som er tilnærmet helt ukjent for det norske publikum; en sjeldent vakker øygruppe med sub-tropisk klima, palmer som vaier i vinden, sjarmerende små landsbyer, folketomme strender med finkornet hvit sand og krystallklart vann, som lett kunne konkurrert med sine karibiske utfordrere på den andre siden av Atlanterhavet. Øyene er et barnevennlig paradis, med utallige båtutflukter, fine gåstier gjennom variert landskap, hyggelige B&Bs og stilfulle, men diskré luksushoteller. Isles of Scilly heter øygruppen som ligger 20 minutter med fly fra det sørvestligste punkt i Storbritannia, Land’s End. Slik Jersey og Guernsey en gang var, bare enda vakrere og enda mer sjarmerende er Scilly definitivt verdt et besøk. Jeg vokste selv opp med å feriere her- vi bodde til og med et år på hoveddøya St. Mary’s da jeg var fem år. Da jeg ble voksen, fristet St.Tropez, California, Capri og andre glamorøse reisemål i noen år mer, men i vår ble jeg plutselig slått av at mine egne barn måtte få et forhold til det fantastiske stedet som betydde så mye i min egen barndom; Scilly. Så i påsken 2010, med Stella bare 8 uker gammel, dro vi i tre uker til England, med Scilly som hovedmål.

St.Agnes

Vi fløy til Heathrow og overnattet i London for å bryte reisen litt for barnas skyld. Dagen etter tok vi tog fra Paddington til Penzance, ca fem timer. Reisen ble behagelig, selv med to små barn, da vi spanderte første klasse med store deilige seter og mer plass. Fra Penzance tok vi et lite seksseters småfly til Isles of Scillys hovedøy, St. Mary’s og hovedstaden, Hugh Town. Flyturen er en opplevelse i seg selv- vindene blir ganske heftige her hvor Atlanterhavet strekker seg uavbrutt mot Amerika i vest.

Skybus

På St. Mary’s bor vi hos gode venner- et par som bor i et meget koselig cottage, der hoveddelen ble påbegynt på 1600 tallet, midt i den lille byen Hugh Town. Dette er første ferietur med begge barna, og siden babyen fortsatt er så liten, deler vi opp dagene slik at vi er en god del hjemme i huset om dagen så lillepiken kan få i seg litt mat i fred og ro, men heldigvis er mormor også på øyene,i sin egen leilighet, så Oscar har en ekstra person til å ta han med på spennende eventyr. Barna sitter i en Phil& Ted’s Vibe, kjøpt i London for reisen (Absolutt å anbefale- fullpris med alt av utstyr- 550 pund..). Dette er et praktisk valg for øyene der fortauene er smale og turstiene er mange!

Isles of Scilly har en helt spesiell historie, atmosfære og natur. Øyenes beliggenhet på hovedsjøveien mellom Europa og ‘Den Nye Verden’, gjorde øygruppen til et eldorado for sjørøvere. I tillegg er øyene omgitt av særdeles farlige farvann med spisse undersjøiske skjær som har forårsaket noen av De Britiske øyers største tragedier til havs; deriblant Sir Cloudesly Shovells 15 skip med hovedskuten Association, som gikk ned i Oktober 1707, på vei til kamp mot den spanske armada. Senest i 998 gikk et fullastet containerskip ned i dårlig vær utenfor St.Mary’s.

Gjengen samlet på St.Mary's

Det er fem bebodde øyer på Scilly; St.Mary’s- den største, med flere landsbyer, og ca 2000 innbyggere. Tresco, en privateid øy med en av verdens mest kjente og vakre tropiske hager. St.Martin’s- en vakker, relativt stor øy med en liten befolkning og noen av Scillys mest spektakulære strender. Lille, vindblåste, sjarmerende Bryher med viltvoksende roser og det prisbelønnede Hell Bay Resort Hotel. Og sist men ikke minst- min favoritt St. Agnes- øyen som ligger lengst ute i Atlanteren, med fantastiske gåturer, forlatte strender, frittgressende kuer og verdens hyggeligste lille pub beliggende nærmest på stranden i Scilly’s kanskje vakreste bukt.

Tresco Abbey Gardens

Å reise til Scilly med små barn er å anbefale på det aller varmeste. Vi samlet skjell, gikk turer, spiste på koselige puber, gikk langt ut i lyseblått klart vann med gummibukser og slagstøvler, lekte på en flott nybygget Piratlekeplass, og leste sjørøverbøker inne foran peisen de par dagene regnet smalt mot vinduene. Isles of Scilly er nok aller mest aktuelt om sommeren, og har et unikt mikroklima som jevnt over gir høyere temperaturer og bedre vær enn fastlands-England. Samtidig er det viktig å huske på at det tross alt er Storbritannia, og ønsker man seg vær-garanti og soling foran et basseng, er ikke dette rett sted. God tur!

St. Agnes fyr

http://www.simplyscilly.co.uk

http://www.tresco.co.uk

Bildene er fra http://www.simplyscilly.co.uk


Om Alexandra Mira

Kontakt: glamorblogg@gmail.com
Dette innlegget ble publisert i Jordmor. Bokmerk permalenken.

1 svar til Isles of Scilly, Påsken 2010

  1. Trine sier:

    Gud så fantastisk det høres ut! Definitivt en tur jeg vil ta med min lille engel neste sommer 🙂

Legg igjen en kommentar